2024. gada 29. marts
Vārdadienas:
Aldonis, Agija
Pasha – Lielā piektdiena



Un to vietu, kur Dievs ar viņu
bija runājis, Jēkabs nosauca
vārdā Bētele – Dieva nams.
1Moz 35:15

Bet centurions un tie,
kas kopā ar viņu sargāja Jēzu,
redzēdami zemestrīci un visu,
kas notiek, ļoti sabijās un teica:
"Patiesi šis bija Dieva Dēls!"
Mt 27:54

Dievkalpojumi

svētdienās 11.00
ceturtdienās 19.00

Bībeles stunda
svētdienās pēc dievkalpojuma

Kancelejas darba laiks

trešdienās un piektdienās
no 11.00 līdz 13.00,
ceturtdienās no 14.00 līdz 18.30

Draudzes mācītāji

Guntars Dimants
E-pasts: guntars.dimants@gmail.com
Tālr.: +371 29461947
Pieņem ceturtdienās no 14.00 līdz 18.30 draudzes kancelejā.

Tālis Freimanis
E-pasts: talis.f@tvnet.lv
Tālr.: +371 29608801

Kontakti

Adrese: Brīvības iela 119,
Rīga, LV-1001
Tālr. +371 67377236
E-mail: jaunagertrudes@lelb.lv
<< Skatīt kartē

Draudzes priekšnieks
Vilis Kolms
E-mail: vilis@latnet.lv
Tālr. +371 29473213
Pieņem trešdienās un
piektdienās no 11.00 līdz 13.00



"Viņš ir augšāmcēlies, un Viņa šeit nav."* Mk 16:1–8

Augšāmcelšanās notikums ir jāskata plašākā kontekstā. Tas aptver neskaitāmu cilvēku dzīves. Tur ir dziedinātie slimnieki – kurlmēmie, aklie, paralizētie, drudža un ļaunu spēku nomocītie – bērni, sievietes un vīrieši, bagāti un nabagi, jūdi un pagāni. Kā arī pateicības un laimes pārņemtie, ticīgie un šaubīgie. Jā, arī skaudībā, nicinājumā, dusmās, ļauna neprāta kaistošie. Kliedzieni “Sit Viņu krustā!” vēl atbalsojas Jeruzalemes ielās. Sagrautas cerības, nokavētas izdevības, pastrādātās nodevības un niknuma rūgtās mieles. Kas notiek visu šo cilvēku dzīvē tagad? Kāds tiem ir Augšāmcelšanās rīts? Jēzus brīnumi un zīmes tiem jau savā ziņā ir pagātne. Lieldienu rīts ir uzausis pasaulē, kurā šķiet viss ir atkal pa vecam. Vēsts no kapa, ka Jēzus ir augšāmcēlies, rada vairāk apmulsuma nekā skaidrības.

Augstais priesteris Hanna raugās uz paša saplēstajām amata drānām, cenzdamies rast gandarījumu “labi padarītajā darbā”. Romiešu karavīriem, ar Jēzus drēbju gabaliem somās, jādodas ikdienas reidos, ķerot Romas pretiniekus, lai kādus no tiem sistu krustā. Pilātam jāatgriežas pie ikdienas darbiem, uzturot kārtību savā pārvaldāmajā teritorijā, kamēr galvā vēl skan paša uzdotais jautājums: “Kas ir patiesība?” Mācekļi, noslēpušies augšistabā, jau prāto par atgriešanos pie zvejas rīkiem, kādi gatavojas doties prom no Jeruzalemes. Kas gan var uzskaitīt tās neskaitāmās dzīves, kurās uz mirkli atspīdēja Jēzus dzīvības dziedinošā gaisma, dievišķā patiesība, līdzcietība un mīlestība, kas tagad lēnām top nīcības tumsas apņemtas. Vai tā nav arī mūsdienu realitāte? Cik daudz neziņas, apmulsuma un baiļu?

Jā, tāds ir Lieldienu rīts šodienas evaņģēlijā. Jēzus augšāmcelšanos nepasludina dievišķas gaismas apspīdēti eņģeļu pulki, kā tas notika Viņa piedzimšanas naktī. Taisnība, bet: “Viņš ir augšāmcēlies, un Viņa šeit nav”, saka jauneklis Jēzus tukšajā kapa vietā. Jēzus ir dzīvs!

Viņš ir Augšāmcēlies mūsu dzīvības, dzīves dēļ. Tavas dzīves dēļ, tu mazais bērniņ, ko mamma ar mīlestību uzlūko. Tavas dzīves dēļ, tu jaunieti, kas maldīdamies pasaules piedāvājumā, sapņo par laimīgu dzīvi. Tavas dzīves dēļ, tu vīrs un sieva, kas cīnoties ar izaicinājumiem, aizvien mīlat viens otru. Par tavu dzīvi, sirmgalvi, kas gadu nastu nesot, par spīti krikai, smiedamies mēģini noskriet mazbērnu. Arī par tavu, tu slimības vai ievainojumu skartais, kas sapņo drīz atkal būt savu mīļo vidū. Par tavu, tu, kas jūti nāves tuvumu... Par tavu, tu, svētu dusmu pārņemtais Hanna, kad ar nopūtu raugies uz tevis paša saplēsto priestera tērpu. Par tavu dzīvi, tu Pilāt, kas salūzi pūļa spiediena priekša un nodevi nāvē to, pie kura vainu neatradi. Par tavu, tu romiešu virsniek, kas Jēzū spēji ieraudzīt “taisnu cilvēku”2. Par tavu un manu dzīvi Viņš ir miris un augšāmcēlies, lai mūs sastaptu visvienkāršākajās un negaidītākajās dzīves stundās. Un, laikam piepildoties, mūs uzņemtu debesu valstībā mūžīgai dzīvei. Lūk, cik dārga Dievam ir ikviena cilvēka arī tava un mana dzīve. Jā, Lieldienas ir dzīvības, dzīves svētki. Jēzus vairs nav kapā, jo tagad Viņš var būt ikvienā vietā, kur vien esam mēs. Kā Viņš pats sacīja: “(..) kur divi vai trīs ir sapucējušies manā vārdā, tur arī Es Esmu viņu vidū.”3

Tā šis, sākotnēji tik klusinātais notikums, kļuva par skaļākajiem un līksmākajiem svētkiem. Tie pieauga skaļumā, tūkstošiem liecinieku pieredzētās Jēzus klātbūtnes dēļ. Šodien visās baznīcās tiek dziedāti Lieldienu korāļi, kas slavē Augšāmcelto Kristu, viss ietērpts krāšņā rotā, smaržo lilijas un pats dzīvības Kungs ir savu ļaužu vidū. Turklāt – cik skaļi vai klusu mēs spētu svinēt šos svētkus, Viņš ir augšāmcēlies. Kāds neiedomājams spēks, kāda dzīvība! To nav spējušas, nespēj un nespēs apturēt nekādas bēdas, ļaunums vai nāve. Priecāties, mīlēt, cienīt, rūpēties, piedot un spēt līdzi ciest, nozīmē dzīvot Kristus kopībā. Jēzus saka: “Es dzīvoju, un arī jūs dzīvosiet.” Priecīgus Augšāmcelšanās svētkus! Viņš ir Augšāmcēlies! Patiesi Augšāmcēlies! Āmen.

*Mk 16:6 2 Lk 23:47 3 Mt 18:20

Pieteikties jaunumiem

Vārds: 
E-pasts: 
   Pieteikties

Konts ziedojumiem

LATVIJAS EVAŅĢĒLISKI LUTERISKĀS BAZNĪCAS
RĪGAS JAUNĀ SVĒTĀS ĢERTRŪDES DRAUDZE
Reģ. Nr. 90000302018
A/S Swedbank LV93HABA0551005442468

Mājaslapas administratore Vita Avotiņa
E-mail: vita.avotina2@gmail.com
Tālr. 29117408
© 2019 Jaunagertrudesdraudze.lv
Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: GlobalPRO »