2024. gada 28. aprīlis
Vārdadienas:
Gundega, Terēze
Tu saki: man vainas nav!
Patiesi, lai viņa dusmas iet
nost no manis! – Tiešām,
es tiesāšu tevi par to,
ka tu teici: es negrēkoju!
Jer 2:35

Jēzu, atceries mani,
kad nāksi savā Valstībā.
Lk 23:42
 


Draudzes nedēļas nogale
"Gaujaslīčos", Cēsīs
2024. gada 12.14. jūlijs
Uzzini vairāk >>

Dievkalpojumi

svētdienās 11.00
ceturtdienās 19.00

Bībeles stunda
svētdienās pēc dievkalpojuma

Kancelejas darba laiks

trešdienās un piektdienās
no 11.00 līdz 13.00,
ceturtdienās no 14.00 līdz 18.30

Draudzes mācītāji

Guntars Dimants
E-pasts: guntars.dimants@gmail.com
Tālr.: +371 29461947
Pieņem ceturtdienās no 14.00 līdz 18.30 draudzes kancelejā.

Tālis Freimanis
E-pasts: talis.f@tvnet.lv
Tālr.: +371 29608801

Kontakti

Adrese: Brīvības iela 119,
Rīga, LV-1001
Tālr. +371 67377236
E-mail: jaunagertrudes@lelb.lv
<< Skatīt kartē

Draudzes priekšnieks
Vilis Kolms
E-mail: vilis@latnet.lv
Tālr. +371 29473213
Pieņem trešdienās un
piektdienās no 11.00 līdz 13.00



Patiesā gaisma Jņ 1:6-8,19-28

Šodienas evaņģēlijs savā ziņā aktualizē gan mūsu laika indivīda identitātes krīzi, gan globālos izaicinājumus, ar kuriem saskaramies. Mēs dzīvojam laikā, kad Dieva dotie orientieri aizvien vairāk zaudē savu nozīmi cilvēku dzīvē. Kā sekas tam ir pamatjēdzienu deformācija un aizvietošana. Izpratne par laulību, ģimeni, vecāku lomu un dzimumu top padarītas neskaidras un plūstošas. Objektīvās realitātes vietā nostājas subjektīvie pieņēmumi un fantāzijas. Cilvēks bez nemainīgajiem pamatprincipiem neizbēgami kļūst par savas iekāres, kaislību un fantāziju gūstekni.

Tam neizbēgami ir arī globālas sekas. Par šo nomaldīšanos un nespēku liecina Eiropas valstu un ASV vadītāju vilcināšanās un neizlēmība drosmīgi iestāties par Ukrainas tautu un apturēt Krievijas uzsākto nežēlīgo karu. Tā ir sabiedrība, kas ar lepnumu iestājas par subjektīvām indivīda fantāzijām, bet neredz objektīvu nežēlīgu ļaunumu, kas iznīcina tūkstošiem cilvēku dzīves. Tās “taisnību” visai precīzi atspoguļo teiciens: “Viena nāve ir traģēdija, miljons nāvju ir statistika.” Cik nožēlojami un traģiski.

Vai tā nav apmātība un dzīve tumsā? Patieso orientieru neesamība, subjektīvisms un kalpošana iekārēm dzemdina lepnību, savtību un varaskāri. Uz šī haosa fona Jāņa Kristītāja pārliecība par viņa aicinājumu un identitāti kalpo kā cerības pilns atgādinājums par gaismu, kas nākusi pasaulē, lai to vestu pie patiesās dzīvības.

Kristus – patiesā gaisma – ir atnācis, lai mūsu apmātības tumsu aizvietotu ar sadraudzību Viņa gaismā. Kristus ir atnācis, lai grēka mijkrēslis un tā izķēmotie tēli zustu, kā izgaist migla rīta saules staros. Kristus patiesā gaisma piepilda mūsu dzīvi, liekot ieraudzīt to, ko labprāt neredzētu. Sniedz drosmi atzīt ikvienu neprāta darbu un staigāt dzīvības gaismā. Kristus ir nācis, lai bezjēdzīgās pasaules vietā, mums atklātu Dieva radītu, jēgpilnu un skaistu pasauli, kurā ikvienam no mums ir dots svēts aicinājums, kalpot Dievam un mīlēt savu tuvāko kā sevi pašu.

Un viss, ko mēs varam darīt, redzot šo gaismu, ir steigties pie tās pašiem un aicināt līdzi arī citus, lai kopā baudītu tās dzīvību dodošo siltumu. Kad šī patiesā gaisma – Jēzus Kristus – nāca pasaulē, Jānis Kristītājs norādīja uz To. Viņš liecināja par Gaismu un aicināja cilvēkus dzīvot taisnībā un mīlestībā. Augstie priesteri, farizeji un rakstu mācītāji atkal un atkal jautāja Jānim, kas viņš ir. Viņi gribēja zināt, vai viņš ir gaisma. Bet Jānis sacīja: “Es neesmu Kristus. Es neesmu atbilde, kuru jūs meklējat. Es neesmu patiesība.” Jo “Viņš pats nebija gaisma, bet viņš nāca, lai liecinātu par gaismu.”

Patiesā Gaisma – Jēzus – sacīja: “Nevienam nav lielākas mīlestības par to, jā kāds savu dzīvību atdod par saviem draugiem.” Uzticēties Kristum ir izaicinājums mums kā indivīdiem gan kā sabiedrībai kopumā, bet tas ir aicinājums pieķerties patiesai dzīvībai. Mēs visi, tāpat kā Jānis, esam aicināti apliecināt savu atbildību un iestāties par dzīvību, taisnību un mieru, tā iemiesojot Kristus mīlestību.

Šajā Adventes nedēļā paturēsim aizlūgšanās valstu vadītājus, lai Kristus gaismas skarti, tie spētu iestāties par patiesību un nostāties pret ļaunumu. Lai Kristus dzīvība un patiesība top celtas augstāk par savtīgām interesēm. Un, ejot cauri pirmssvētku kņadai, raudzīsim līdzināties Jāņa pazemībai, apzinoties, ka arī mūsu mērķis ir norādīt vienīgi uz patieso Gaismu. Arī mēs esam aicināti sagatavot Jēzum ceļu, norādot uz to patiesību un dzīvību, kādu Viņš ir ienesis pasaulē. Stāvēsim šajā Gaismā, jo uz to tikām aicināti jau svētajā kristībā: “Lai jūsu gaisma spīd cilvēku priekšā, tā ka tie redz jūsu labos darbus un godā jūsu Tēvu, kas ir debesīs.” (Mt 5:16)

Āmen.

 

Pieteikties jaunumiem

Vārds: 
E-pasts: 
   Pieteikties

Konts ziedojumiem

LATVIJAS EVAŅĢĒLISKI LUTERISKĀS BAZNĪCAS
RĪGAS JAUNĀ SVĒTĀS ĢERTRŪDES DRAUDZE
Reģ. Nr. 90000302018
A/S Swedbank LV93HABA0551005442468

Mājaslapas administratore Vita Avotiņa
E-mail: vita.avotina2@gmail.com
Tālr. 29117408
© 2019 Jaunagertrudesdraudze.lv
Visas tiesības aizsargātas.
Mājas lapas izstrāde: GlobalPRO »